Nieuws

22 januari 2023

Zatlappenfestival 2023: Miezerables, Jan Gat en Ria Valk

Pretorkest Les Miezerables presenteert met trots een nieuwe editie van het traditionele Zatlappenfestival. Hoofdgast dit jaar: Ria Valk.

Op zondag 12 februari barst het feest los in café de Troll in Weerselo. Het Zatlappenfestival wordt gevierd door het ‘exclusieve’ gezelschap van tweehonderd Les Miezerables-aanhangers. “Meer passen er niet in en het is ook groot zat,” aldus de muzikanten. “Zo weten we zeker dat we het feest met alleen maar gezellige mensen vieren.”

En met Ria Valk, want zij is de hoofdgast op het feest. “Met haar 81 jaar bijna de oudste artiest ooit op het Zatlappenpodium. Alleen Pierre Kartner was nog ouder toen hij bij ons optrad, namelijk 84”, lacht Paul Wolbers van Les Miezerables. “Ria Valk voert haar hits nog prima uit. Ze treedt niet vaak meer op, maar we waren ruim op tijd met onze aanvraag en ze heeft bewust voor ons feest gekozen. Scheelt dat ze leuke verhalen heeft gehoord van collega-artiesten die ook al bij ons hebben opgetreden.”

Voorgaande artiesten

Ria Valk treedt in de illustere voetsporen van Bonnie St. Claire, Koos Alberts, Dries Roelvink, Imca Marina, Vader Abraham, Ben Cramer, Ronnie Tober en Jacques Herb. Zij hebben allemaal opgetreden tijdens het Zatlappenfestival, begeleid door het Rembrandtduo.

Orgelmuziek

Extraatje dit jaar: het Oldenzaalse Piepenrek verwelkomt de bezoekers met vrolijke orgeldeuntjes. Van tevoren speelt het Piepenrek voor woonzorgcentrum Sint Jozef. Cadeautje van Miezerables aan de Weerselose senioren.

Voor wie honger krijgt tijdens het Zatlappenfestival: er komt een authentieke FEBO-patatkraam voor de deur te staan, inclusief snackmuur.

Jan Gat

Belangrijk moment tijdens het Zatlappenfestival is de uitreiking van de Jan Gat-award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die veel voor de Weerselose gemeenschap betekent of heeft betekend, maar die nog niet eerder is onderscheiden. Miezerables-leden en Weerselose carnavalshoogheden zijn uitgesloten voor nominatie.

De longlist met genomineerden wordt bepaald door oud-winnaars van de Jan Gat-award. Komende donderdag gaan de oud-Jan-Gatters samen op stap in de Miezerables-bus en dan mogen ze allemaal drie mensen voordragen.
Opmerkelijk: vorig jaar hadden alle tien oud-Jan-Gatten drie verschillende dorpsgenoten genomineerd. Dertig in totaal dus.

Burgemeester Joosten van Dinkelland komt traditiegetrouw de award uitreiken.

Meefeesten?

Het Zatlappenfestival wordt gevierd op zondag 12 februari vanaf 16.00 uur in café de Troll in Weerselo. Wil je meefeesten? Dan moet je om een kaartje vragen bij de muzikanten van Les Miezerables. Kaarten zijn namelijk niet te koop, wel te geef.

Benieuwd naar de winnaar van de award? De uitslag wordt meteen gepubliceerd op de facebookpagina van het Zatlappenfestival.


14-01-2023

Hop, op naar ’t Noaberbal🎷

Vanavond het Noaberbal, een van de leukste feesten van het carnavalsseizoen. Altijd leuk om de oud-gemeente-Weerseloërs weer te zien en we zijn benieuwd wat de andere orkesten er dit jaar van maken.

Verwacht van ons weinig nieuwe nummers. Onze focus lag de laatste tijd op de opnames voor onze eigen cd/lp en Spotify-lijst. We hebben al onze bestaande (en paar nieuwe) nummers natuurlijk tot in de puntjes uitgewerkt en gerepeteerd zodat ze goed uit de verf komen op het Noaberbal.

🥳Tot vanoamd bie Ensink!


01-11-2022

Uitgewaaid in Willingen & Winterberg!

We hebben ons uitwaaiweekend weer achter de rug… Willingen & Winterberg stond op het programma.

Eerst even flink muziek gemaakt bij Zum Wilddiep, halverwege de berg in Willingen. Daarna naar het Oktoberfest in vakantiehotel Der Brabander. Eigenlijk alleen voor hotelgasten van het Winterbergse (en nogal Nederlandse) hotel, maar de vriendelijke Brabanders zetten graag de deuren voor ons open. Heel toevallig: goede bekende Gert Ekkelboom trad er op. Tschüssi, Gert!

Bij terugkomst afsluiten bij gasterij Oatmössche en toen konden we allemaal zeggen: dit was echte een ouderwets gezellig uitwaaiweekend.

(klik op de foto's voor een vergroting)


30-08-2022

Rabo Clubsupport: ben jij supporter van Les Miezerables? Stem dan op ons!

Les Miezerables doet mee aan de actie Rabo Clubsupport van Rabobank. Dat betekent dat iedereen met een Rabobankrekening een uitnodiging van de bank krijgt om een stem uit te brengen op ‘clubs’ (en orkesten) naar keuze.

Pretorkest Les Miezerables is ook deelnemer en ontvangt héél graag een heleboel stemmen uit Weerselo en daarbuiten. Hoe meer stemmen, hoe meer muzikaal vertier!

Rabo Clubsupport start op 5 september. Hou dus goed de uitnodiging van de bank in de gaten, breng je stem uit en support Les Miezerables!

Let op: om mee te kunnen doen moet je wel even lid worden van de Rabobank (de meeste Raboklanten zijn dat al, sommige moeten het nog even activeren), maar dat is heel eenvoudig en staat duidelijk uitgelegd als je inlogt om te stemmen.

Rabo Clubsupport, Les Miezerables


2-7-2022

Miezerables als walking act naar Wochenende an der Jade

Les Miezerables treedt dit weekend volop op tijdens Wochenende an der Jade, het grote havenfeest in Wilhelmshaven. Twee dagen lang optredens op podia, op straat en op boten. Vincent Zwaferink over hoe het is om op het bekende evenement op te treden.

Wilhelmshaven, Les Miezerables, zoetkezen, suitcases, Weerselo

Wat is Wochenende an der Jade precies?

“Een groot feest waar muziek een grote rol speelt. Het evenement duurt vier dagen en er treden zo’n zestig acts op, waaronder wij. Wij gaan twee dagen. ‘Walking act’ noemen ze ons. Hoewel er ook twee podiumoptredens gepland staan, wordt er vooral veel op straat gespeeld.”

Wat is er leuk aan?

“Het leukst zijn de feestjes op de boten. Ze kennen ons natuurlijk, dus we hebben een aantal vaste adressen waar we meer dan welkom zijn. Die optredens leveren altijd de nodige hapjes en drankjes op; helemaal op z’n Duits. Ganz gemütlich.”

Zijn jullie er al eerder geweest?

“Zeker. Zo’n 30 jaar geleden was het vaste prik voor Les Miezerables, totdat het verwaterde. Het evenement heeft elk jaar een land als thema en in 2017 was dat Nederland. Zou Miezerables nog bestaan? vroeg de organisatie zich af en ze belden naar Weerselo. Sindsdien zijn we weer present. Hoewel het de afgelopen twee jaar niet door kon gaan door corona. Dit jaar zijn we er gelukkig weer.”

Spelen jullie er een maritiem repertoire?

“Nee, haha. We nemen ons eigen repertoire mee. We spelen de Duitse nummers dan wat vaker, hoewel de Duitsers de Nederlandse nummers minstens zo leuk vinden. Voor het Formule 1-weekend hebben we de Formule 1-tune ingestudeerd, maar zo’n tune heeft Wilhelmshaven niet.”

Wat hebben jullie charmante koffers bij jullie.

“Dank je. Dat zijn onze zoetkezen. We hebben ze oorspronkelijk aangeschaft voor een tripje naar Mallorca maar dat is door corona uitgesteld tot nader order. Nou kunnen we ze mooi in Wilhelmshaven gebruiken. De leden wisten nog van niets en waren blij verrast met hun officiële Miezerables ‘zoetkees’.”

Les Miezerables, zoetkees


 

30-6-2022

Lekker aan de race
Weerselose Folume 1 Bloazers naar Grand Prix van Oostenrijk

Max Verstappen wordt tijdens de Grand Prix van Oostenrijk op 10 juli aangemoedigd door een grote groep Weerselose muzikanten. Gelegenheidsorkest The Folume 1 Bloazers gaat er een muzikaal feestweekend van maken rondom de grootste koelkast van de camping (de Miezerablesbus).

The Folume 1 Bloazers, Grand Prix Oostenrijk, Weerselo,

Vorig jaar ging al een groep muzikanten van pretorkest Les Miezerables naar Oostenrijk om de Formule 1-race mee te maken. Samen met bevriende racefans uit het dorp was de Miezerables-bus snel vol.
Het weekend was zo’n succes dat ze op herhaling gaan. Met twee bussen zelfs, maar ook met een speciaal gelegenheidsorkest: The Folume 1 Bloazers. Dat bestaat uit leden en oud-leden van Les Miezerables, een aantal van hun kinderen, muzikanten van bevriende kapellen en leden van de harmonie.
“Eigenlijk iedereen die mee wil en een instrument speelt,” vat Robert Brookhuis het samen. “We houden vier repetities van te voren. Echt niet genoeg om er een prachtig ensemble van te maken, maar zeker goed genoeg om prima klinkende feestnummers te kunnen spelen. Speciaal voor dit evenement hebben we de Formule 1-tune ingestudeerd, met act erbij op kazoo’s. Boven het geluid van de raceauto’s komen we niet uit maar dat hoeft ook niet: de race is maar een paar uurtjes. Het gaat om ons het feestweekend eromheen. Dan is er gelegenheid volop om op te treden.”

Bus = koelkast

In totaal gaat het om zo’n twintig Weerselose muzikanten die richting Oostenrijk vertrekken, aangevuld met andere racefans uit Weerselo. Eenmaal op de camping zetten zij hun tenten op rondom de Miezerablesbus. “Dat wordt dan de grootste koelkast van de camping,” lacht Brookhuis.
Het was nog wel even werk om voor alle reizigers een tent te regelen. “We zijn er voor naar allerlei filialen van de Lidl geweest. Daar waren de tenten in de aanbieding. Op het laatst zelfs naar Almelo. Daar keken ze vreemd op: ander foldergebied, geen tenten… Maar het is gelukt. Iedereen heeft straks een tent tot zijn beschikking.”

Eigen logo

Speciaal voor de Grand Prix hebben de Folume 1 Bloazers een logo ontworpen. Het logo is gemaakt door Alwin Analbers en muzikant Herbert Dierkink heeft het gebruikt om de speciaal gekochte grote trom een Formule 1-uiterlijk te geven.

The Folume 1 Bloazers, Grand Prix Oostenrijk, grote trom

Race op 10 juli

The Folume 1 Bloazers vertrekken op donderdag 7 juli richting Oostenrijk en moedigen Max Verstappen aan op zondag 10 juli tijdens de Grand Prix. “Met of zonder een podiumplaats voor Max; we maken er sowieso een paar mooie dagen van.”


3-4-2022

Marcel Wesselink is Jan Gat

Marcel Wesselink is uitgeroepen tot Jan Gat. Hij ontving de award uit handen van burgemeester Joosten van Dinkelland tijdens het Zatlappenfestival van pretorkest Les Miezerables.

Met een smoesje was hij zondag naar het Zatlappenfestival gelokt; hij zou een gezellig uitje met de volleyballers hebben. Nietsvermoedend luisterde hij naar de lovende woorden van burgemeester Joosten die speciaal voor het uitreiken van de Jan Gat-Award naar het feest van Les Miezerables was gekomen. Tot zijn stomme verbazing vertelde de burgemeester over de verdiensten van Marcel Wesselink en bleek híj de Jan Gat te zijn.

Uitgeroepen worden tot Jan Gat is een grotere eer dan het lijkt: de Jan Gat-award is een serieuze award die elk jaar door Les Miezerables wordt uitgereikt aan iemand die veel voor het Weerselo betekent.
De award wordt elk jaar op het Zatlappenfestival uitgereikt, het jaarlijkse feestje van Les Miezerables.

Wesselink heeft een groot netwerk in Weerselo dankzij zijn winkel en hij kent alle inwoners. Terwijl Zatlappenfestival-hoofdact Jacques Herb nog maar eens Manuela zong, kon Wesselink dan ook talloze felicitaties in ontvangst nemen.

Deuren dicht na 42 jaar

De meeste mensen zullen Marcel Wesselink kennen van zijn gelijknamige Kadoshop aan de Remigiusstraat in Weerselo. 42 jaar lang runde hij de winkel, maar hij stopt er binnenkort mee. Op 15 april sluiten de deuren.

42 jaar service verlenen in een winkel die veel voor Weerselo en de inwoners heeft betekend, is eigenlijk al genoeg reden om Wesselink de Jan Gat-award te geven, zij het niet dat Wesselink nog veel meer op zijn palmares heeft staan.
Zo was hij al vanaf de oprichting betrokken bij volleybalvereniging Wevo’70 en heeft hij daar tal van commissietaken vervuld. Daarnaast speelt muziek een grote rol in zijn leven. Al in zijn jeugd was hij lid van de harmonie, later speelde hij in hofkapel de Boerenkieltjes en weer later bij dweilorkest Remm’n Löss. Ook bij de kerk was hij al vroeg betrokken; eerst als misdienaar en later als acoliet.

Jan Gatters

Voor de leden van Les Miezerables is de award een mooie manier om afscheid te nemen van Marcel Wesselink als de bekendste winkelier van Weerselo. Wesselink kreeg de award mee naar huis voor op de schoorsteenmantel. Het winnen van de award betekent ook dat hij nu bij de Jan Gatters hoort en dat hij volgend jaar mee mag stemmen over wie dan de award wint.


28-3-2022

Jacques krijgt gezelschap van Davey & Rudy

Nog meer muziek op het Zatlappenfestival! Jacques Herb krijgt gezelschap van Davey Bindervoet.

Davey is een Amsterdamse volkszanger die heel graag naar Weerselo afreist voor een optreden. Hij had zóveel goede verhalen gehoord over het Zatlappenfestival van zijn Amsterdamse voorgangers dat ie meteen ja zei op de uitnodiging.

Ook op het podium, naast Rudy en Jacques: Rudy Fricke (van Beethoven, weet je wel?).

Davey Bindervoet op zatlappenfestival Weerselo


25-3-20222

Kijk, de bus zal vol Jan Gatten!

De oud-winnaars van de Jan Gat-award gingen donderdagavond samen op pad in de Miezerablesbus om te bespreken wie de volgende Jan Gat gaat worden. Ideeën waren er genoeg, maar wie gaat er met de award vandoor? We weten het op zondag 3 april. Dan wordt de award uitgereikt tijdens het Zatlappenfestival.

jan gat


21-3-2022

Dweilorkest Les Miezerables klaar voor twaalfde editie Zatlappenfestival

Met trots presenteert Les Miezerables de twaalfde editie van het Zatlappenfestival. Op zondag 3 april is er muziek, gezelligheid en de uitreiking van de Jan Gat-award. Jacques Herb is dit jaar de hoofdact.

Het Zatlappenfestival is een traditie die Les Miezerables graag in ere houdt, helemaal omdat de editie van vorig jaar door coronaregels niet door kon gaan. Daarom wordt het dit jaar een extra feestelijke editie, kondigen de Weerselose muzikanten aan. Er zijn dit jaar maar liefst drie muzikanten gecontracteerd: Jacques Herb, Rudy Fricke (Beethoven) en de Amsterdamse volkszanger Davey Bindervoet.

Jan Gat

Belangrijk onderdeel van de avond is de uitreiking van de Jan Gat-award. Anders dan de naam doet vermoeden, is het een serieuze award die wordt uitgereikt aan iemand die veel voor Weerselo betekent. De nominatie voor de prijs komt tot stand in samenspraak met de awardwinnaars van voorgaande jaren. De award is bedoeld voor iemand die zich verdienstelijk maakt voor de Weerselose gemeenschap en die nog niet eerder is onderscheiden. De beslissing wie zich een echte Jan Gat mag noemen, ligt uiteindelijk bij de muzikanten van Miezerables.

Geen kaartverkoop

Het Zatlappenfestival is een besloten feest. De twintig leden van les Miezerables nodigen ieder tien bezoekers uit. Aangezien er twintig leden zijn, worden tweehonderd gasten op het Zatlappenfestival verwacht. Jammer voor de fans van Jacques Herb, maar kaarten zijn dus niet te reserveren.

Feest vieren

Het Zatlappenfestival wordt gehouden op zondag 3 april vanaf 16.00 uur in café de Troll in Weerselo. Toegangskaarten worden uitgedeeld door de leden van Miezerables. Ze zijn dus niet te reserveren, maar vragen om een kaartje wil wel eens helpen.


17-3-2022

Jacques Herb naar Zatlappenfestival!

Jacques Herb komt het Zatlappenfestival vereren met een optreden! Speciaal voor ons nam hij alvast een filmpje op bij de Troll.
Dat is te zien op onze facebookpagina.

Jacques Herb, zatlappenfestival


15-3-2022

’t Wordt een Hemelse Dag!
Les Miezerables viert dubbel en dwars gezellig groot feest bij Antje & Billie

Twee keer niet, maar dit jaar dubbel en dwars: iedereen is op Hemelvaartsdag weer van harte welkom op de Hemelse Dag van Les Miezerables. Verwacht veel muziek en veel gezelligheid. “Na 3 jaar wordt het tijd voor weer een ouderwets groot feest.”

De Hemelse Dag is een echte traditie, maar kon de afgelopen 2 jaar door coronaregels niet doorgaan. “Wat vonden we het vreselijk dat er geen Hemelse Dagen waren maar daarom maken we er dit jaar een extra groot feest van. Hemelvaartsdag wordt weer echt ’n Hemelse Dag!” aldus de muzikanten van het Weerselose pretorkest Les Miezerables.

Als locatie is natuurlijk weer gekozen voor het feestterrein van Antje & Billie op de grens van Weerselo en Reutum. 3 jaar geleden was er net een nieuwe opzet en die wordt dit jaar voortgezet: grote feesttent in de ‘grote tuin’ en een wat kleinschaliger muziekfeest in de ‘kleine tuin’ van Antje & Billie. “En zo wordt het een feest voor iedereen, van jong tot de oudere jongere,” stelt Bart Kleysen van Antje & Billie opgetogen.

Verwacht vooral veel live muziek van diverse acts, zowel in de tent als op het buitenpodium. Ook komt er een grote buitenbar en zijn er allerlei eettentjes. Een festivalsfeertje.

Zet maar in je agenda

De Hemelse Dag van Les Miezerables wordt gevierd op Hemelvaartsdag donderdag 26 mei. De hemelpoorten zijn geopend van 12.00 tot 22.00 uur. Feestterrein is bij eetcafé Antje & Billie aan de Oldenzaalseweg 176 in Weerselo/Reutum. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn binnenkort verkrijgbaar in de voorverkoop en op de dag zelf aan de poort.

Hemelse Dag Weerselo Reutum


14-3-2022

Beste oud-Jan-Gatters,

’t Geet weer deur… De uitreiking van de Jan Gat-award tijdens het Zatlappenfestival!

Maar wie krijgt de award dit jaar? Dat overleggen we graag met de oud-winnaars van de Jan Gat-award.
Op donderdag 24 maart om 19.30 uur zijn de oud-winnaars van de Jan Gat-award uitgenodigd voor een ritje in de Miezerablesbus. Startpunt is café de Troll. Neem je nominatievoorstellen mee en we bespreken ze onderweg.

We hopen op een grote opkomst. We zien graag een bus vol Jan Gatten!


13-3-2022

Zatlappenfestival

Zondag 3 april: Les Miezerables presenteert Zatlappenfestival

Met trots presenteert Les Miezerables de twaalfde editie van het Zatlappenfestival. Op zondag 3 april is er muziek, gezelligheid en de uitreiking van de Jan Gat-award.

Het Zatlappenfestival is een traditie die Les Miezerables graag in ere houdt, helemaal omdat de editie van vorig jaar door coronaregels niet door kon gaan. Daarom wordt het dit jaar een extra feestelijke editie, kondigen de Weerselose muzikanten aan. Er zijn dit jaar maar liefst drie muzikanten gecontracteerd.

Het Zatlappenfestival wordt gehouden op zondag 3 april vanaf 16.00 uur in café de Troll in Weerselo. Toegangskaarten worden uitgedeeld door de leden van Miezerables. Ze zijn dus niet te reserveren, maar vragen om een kaartje wil wel eens helpen.